Gezond bewegen en een gezonde leefstijl

Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is kort gezegd een houdings en bewegingstherapie. U leert, door zelf oefeningen te doen, bewust te worden van uw gedrag ten aanzien van uw houding- en bewegingsgewoonten in uw dagelijks leven, om zo klachten te verminderen en te voorkomen. De oefentherapeut Mensendieck is specialist/ coach in het aanleren van gezond beweeggedrag.

OEFENTHERAPIE MENSENDIECK

Oefentherapie-Mensendieck is een houding en bewegingstherapie ontwikkelt door Elisabeth Marguerite Mensendieck- Elterich von Varal (1867 –1957 Duitsland).  Je leert, door oefeningen te doen, bewust te worden van je houding- en bewegingsgewoonten en daar waar die verbeterd kunnen worden leer je het gedrag te veranderen ten aanzien van je houding en beweging in het dagelijks leven. Je doet de therapie in een groep of individueel. Tijdens de therapie wordt er gebruik gemaakt van spiegels.

De nadruk ligt op het bekijken van de klacht in relatie tot belasting en belastbaarheid van het lichaam in het dagelijksleven. De (revalidatie) behandelingen zijn gericht op functioneel herstel en de klachten elimineren, verminderen en of  voorkomen, uitgaande van je eigen bewegingsmogelijkheden.  Een stratenmaker moet weer stenen kunnen tillen. Een verpleegster moet weer aan het bed kunnen staan. Een jonge moeder moet weer voor haar kinderen kunnen zorgen.

De oefentherapie helpt je reïntegreren in het arbeidsproces en in het dagelijks leven en zorgt voor een stapsgewijze en op maat gesneden revalidatie na een operatie, een sportblessure, of bevalling.

Behandeling/ revalidatie

Preventief: 

het voorkomen van klachten aan het houding en bewegingsapparaat.

Curatief: 

Oefentherapie Mensendieck biedt hulp bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, houdingsafwijkingen, hoofdpijn, ademhaling, spanning en incontinentie.

Oefentherapie specialisaties van Mw. A.C. Klein: het behandelen van Functioneel Neurologische Symptomen (zie menu), Slaapoefentherapie (zie menu), Psychosomatische oefentherapie, bij klachten die te maken hebben met stress, angst of paniek, hyperventilatie, overspannenheid en burnout.

Directe Toegankelijkheid/ Verwijzing                                                                                                                                   

Directe toegankelijkheid: Je mag zelf met een vraag of voor advies naar de Mensendieck praktijk gaan daar zal een bewegingsdeskundige een screeningsgesprek houden om te bepalen of je behandelt kunt worden met Oefentherapie  Mensendieck.

Je wordt verwezen door een specialist in het ziekenhuis of door een huisarts bij houdingsafwijkingen, spannings- en overbelastingsklachten, neurologische-, reumatologische-, pneumatologische-, orthopedische- en gynaecologische aandoeningen, revalidatie, Functioneel Neurologische Symptomen (FNS) en of slaapproblemen. Ook na een operatie om spieren te versterken en conditie te verbeteren.

Behandel traject

De eerste twee stappen in de behandeling zijn een intakegesprek/ screening en een lichamelijk onderzoek,  de bevindingen die daaruit naar voren komen vormen de basis voor een behandelplan. Afhankelijk van de klachten zijn daar een x aantal behandelingen voor nodig. In de behandelingen krijgt u allerlei oefeningen om de pijn te verminderen, te ontspannen en om bepaalde spieren te versterken. Deze oefeningen zijn toegespitst op uw persoonlijke (werk) situatie. U krijgt elke behandeling oefeningen voor thuis in combinatie met lifestyle- en gezondheidsadviezen. Een aantal van de oefeningen kunt u vinden op onze oefeningen pagina. U kunt een wachtwoord aanvragen via [email protected]

Vergoeding

De behandelingen worden vergoed uit het aanvullende ziektekostenpakket (AV). Deze praktijk is aangesloten bij alle ziektekostenverzekeringen in Nederland. Kijk altijd uw ziektekosten polisvoorwaarden na. Controleer hoeveel behandelingen er in uw AV pakket zitten. De tarieven vindt u op de pagina Tarieven. 

Meer informatie vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck: https://vvocm.nl/

Graag uw waardering invullen op https://www.zorgkaartnederland.nl/ bijvoorbaat dank Annacarina Klein.